Liederen van Schubert, Heine, Schumann – Tom Sol, Martin Kaaij

Martin Kaaij gitaar    Tom Sol bas-bariton

Programma:

Heinrich Heine (1797-1856)

Robert Schumann (1810-1856) – Dichterliebe Op. 48 (1840)

Franz Schubert (1797-1828) – Schwanengesang (1828)

 

Tom Sol, bas-bariton, leeft zich als operazanger vooral uit in karakterpartijen van alle tijden. Hij zong o.a. voor de Operahuizen van Nürnberg, Lübeck en Brussel, maar vooral in Berlijn, waar hij naast de drie grote operahuizen (Staatsoper, Deutsche Oper en Komische Oper) vaste gast is bij de Zeitgenössische Oper.

Daarnaast treedt Tom Sol internationaal op, in zowel het traditionele- als het ON-orthodoxe concertrepertoire. Van Bach, Mendelssohn, Requiems van Mozart, van Brahms, Hindemith, Verdi en Britten (o.a. in de VS), tot grote orkestliederen als “Im großen Schweigen” van Diepenbrock en “Mater Dolorosa” van de vlaamse componist Sternefeld.
Ook in de kamermuziek is Tom Sol geen onbekende, waar programma’s om onbekend ensemblerepertoire van Rossini, en speciale liedprogramma’s rond de dichters Goethe en Eichendorf ook in Duitsland, Polen en Oostenrijk werden gepresenteerd. Met gitarist Martin Kaaij vormt hij al jaren een vast duo, en brengt speciale bewerkingen van het Romantische Liedrepertoire tot klinken.

Hij werkt regelmatig samen met ensembles voor hedendaagse muziek, en zong opera’s van o.a. Ligety, Henze, Kagel, Stravinksy, Krenek, Schat en Goeyvaerts en de premieres van composities van oa Milhaud, Morricone, Tarenskeen, Comitas en Morrow.
Ook de Münchener Biennale nodigt hem regelmatig uit, en in het Holland Festival nam hij op het laatste moment de rol van Tony over in de televisie-opera “Een Ziel van Hout” van Robert Heppener.
De Amerikaanse componist Morton Subotnick schrijft voor hem een van de hoofdrollen in zijn nieuwe opera (Jakob’s Room) die in 2010 bij de Bregenzer Festspiele in premiere zal gaan.

Na vele jaren ervaring aan de Conservatoria van Amsterdam en Arnhem, en het werken met professionele zangers in binnen- en buitenland, is Tom Sol nu als ‘Professor für Gesang’ verbonden aan de “Universität für Musik und Darstellende Kunst” in Graz, Oostenrijk, waar hij tevens initiatiefnemer is van een groot wetenschappelijk onderzoeksprojekt over het thema “ De professionele beoordeling van de zangstem”

Tom Sol werkte mee aan CD-opnames van opera’s van: Händel, Kozeluch, Reichardt, Haydn, Offenbach, Sternefeld, Krenek, Purcell en Schat; liederen van Schubert, Röntgen, de Coninck en Schlegel en oratoria van J.S. Bach, J.C. Bach, Händel, Stamitz, Comitas,Defesch, Eisler en Puccini.

Nieuwe muziek ontdekken is het mooiste wat er is. De gitarist Martin Kaaij begon al tijdens zijn studie bij Dick Visser aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium naar nieuw repertoire te zoeken en daarmee is hij nooit opgehouden. Inmiddels heeft hij van ruim zestig gitaarcomposities de première gegeven. Hierin meegerekend zijn de eerste Nederlandse uitvoeringen van het Gitaarconcert van Jean Francaix en het Concert voor twee gitaren van Ton de Leeuw, en de Maleisische première van Rodrigo’s Concierto de Aranjuez.

Onverwachte schatten ontdekte Kaaij in het repertoire van de zestiende en de negentiende eeuw. En als het even kan bewerkt hij kamermuziek voor zijn instrument. Liederen van Schubert, Brahms en Wolf voor de cyclus De dag van de dichter, bijvoorbeeld, en onbekende composities van Dvorak en Verdi voor het Bommel Quartet. Dit kwartet van stand richtte hij in 1986 op met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest. De bezetting luidt: viool, hobo, gitaar, fagot.

Martin Kaaij is getrouwd en heeft twee zonen. Op de tennisbaan is hij dankzij een zowel linkshandig als rechtshandig geslagen forehand een geduchte tegenstander. Hij heeft een hekel aan koken, maar kan razendsnel boodschappen doen en leest boeken dat het een aard heeft. Zijn favoriete schrijvers zijn Kingsley Amis, Vladimir Nabokov en Donna Leon.
Hij heeft zes cd’s opgenomen en twee boeken geschreven over klassieke muziek: Niet bij Bach alleen en Toonzetters.

Kerk Deil, aanvang 20.00 uur
Entree volwassenen € 15,-/kinderen tot en met 12 jaar € 7,50 (+ drankje)

Klik hier om te reserveren

Agenda

Geen evenementen gevonden!